Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezért olyan egészséges a hajdina
  2023-12-13 21:44:58, szerda
 
 



A hajdinát (Fagopyrum esculentum) legtöbbször gabonafélének vélik, pedig valójában egy növényről van szó, ami kb. 1 méter magasra is meg tud nőni, levelei pedig szívalakúak. Ez a félreértés annak köszönhető, hogy a lisztes magját hasonlóan szokták fogyasztani, mint a búzát. Ezzel együtt pedig utóbbinak szuper alternatívája, hiszen gluténérzékenyek is bátran ehetik.

A csíráztatott hajdinának nagyon magas a vas-, a magnézium- és a cinktartalma, sokkal könnyebben emészthetőek a fehérjéi, továbbá a bélrendszert is tisztítja, így hasmenés esetén is érdemes fogyasztani.
Ahogy fentebb is írtuk, a hajdina gluténmentes, amiből kifolyólag lektint sem tartalmaz. Utóbbi egy olyan fehérje, ami a véráramba kerülve összekapcsolódik a vörös vérsejtekkel, aminek következtében sűrűbb lesz a vérünk állaga.
A hajdinában nem található káros anyag, viszont számos tápanyagot tartalmaz, mint például kiváló minőségű fehérjéket. Ebből kifolyólag szuper húspótló, így a vegetáriánusok és a vegánok előszeretettel fogyasztják.
A hajdina aktív anyaga a chiro-inositol nevű vegyület, aminek köszönhetően képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztása ajánlott cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők számára.
Ezeken kívül csökkenti a vérnyomást, amit a rutin nevű ásványi anyagnak köszönhetünk, megelőzi a visszereket, szabályozza a koleszterinszintet és védi a májat.
Mivel a hajdina antiallergén, nem csak megenni vagy meginni lehet, hanem számos más területen is alkalmazható. Például megtölthetjük vele a párnánkat.
A tápanyagok tekintetében nem különbözik sokban a búza- vagy a rozsliszttől: 100 gramm hajdinaliszt kb. 340 kalóriát tartalmaz. Búzaliszt esetén ez az érték harminccal kevesebb, azaz 310 kalória.
A hajdinalisztben kevesebb a rost, mint más lisztekben: 100 grammban 4 gramm rost található, míg a búzalisztben 12 gramm.
Míg a hajdinalisztben több a kalium és a magnézium, addig a búzaliszt nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot és cinket.

Egészséges és finom Hajdinából a palacsintától kezdve a salátákon át az egytálételekig számos ételt lehet készíteni. Főzés és sütés során sosem szabad megfeledkeznünk a hajdinacsírák beáztatásáról. Ehhez mossuk át a magokat folyó, langyos víz alatt, majd 20-60 percig áztassuk azokat egy tál hideg vízben. Ezután öntsük le a vizet, majd ismételten mossuk át hideg víz alatt. Ezután meg kell várnunk, hogy megszáradjanak a csírák. Ehhez tegyük a tálat egy meleg helyre, viszont kerüljük a radiátort és a közvetlen napfényt. Megközelítőleg 16 óra elteltével el is készültünk, azaz már bátran főzhetünk vagy süthetünk vele. A hajdinát felhasználhatjuk müzlikhez, de akár smoothie-ba is tehetünk belőle, míg a hajdinalisztből finom kenyereket vagy zsemléket süthetünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: összekapcsolódik, felhasználhatjuk, gluténérzékenyek, hajdinalisztben, hajdinalisztből, megfeledkeznünk, vércukorszintet, megszáradjanak, egytálételekig, megközelítőleg, előszeretettel, vegetáriánusok, hajdinacsírák, megtölthetjük, beáztatásáról, alternatívája, palacsintától, gabonafélének, következtében, cinktartalma, csíráztatott, hajdinaliszt, gluténmentes, vérsejtekkel, cukorbetegek, köszönhetően, köszönhetünk, antiallergén, tekintetében, bélrendszert, alkalmazható, emészthetőek, rozsliszttől, mennyiségben, búzalisztben, szabályozni, félreértés annak, lisztes magját, csíráztatott hajdinának, hajdina gluténmentes, olyan fehérje, véráramba kerülve, vörös vérsejtekkel, vérünk állaga, vegánok előszeretettel, hajdina aktív, chiro-inositol nevű, fogyasztása ajánlott, rutin nevű, hajdina antiallergén, tápanyagok tekintetében, búza- vagy,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png nő  Irgalom és ítélet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A kételkedés kezelése  Adakozás  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Makszim Gorkij gondolata  Jó éjszakát  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Adakozás  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Fehér virág  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png férfi  Hazára minden embernek szükség...  képre írva  Facebookon kaptam  Png kislány  Alázat  Akarat  Nevem  A jó emberek mindig szépek mar...  Png cica  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png nő  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Leonardo da Vinci gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a cowboyt!  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Leonardo da Vinci gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akik bántanak téged  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Reggel van  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 19  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Hazára minden embernek szükség...  Lóhere  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete-erdő desszert  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einstein gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Adakozás  Elköszönt  Hiányzik  Régi emberek, akikre máig büsz...  Albert Einsteinről  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Krisztinától  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ... 
Bejegyzés Címkék
félreértés annak, lisztes magját, csíráztatott hajdinának, hajdina gluténmentes, olyan fehérje, véráramba kerülve, vörös vérsejtekkel, vérünk állaga, vegánok előszeretettel, hajdina aktív, chiro-inositol nevű, fogyasztása ajánlott, rutin nevű, hajdina antiallergén, tápanyagok tekintetében, búza- vagy, érték harminccal, hajdinalisztben kevesebb, hajdinalisztben több, búzaliszt nagyobb, palacsintától kezdve, egytálételekig számos, hajdinacsírák beáztatásáról, magokat folyó, meleg helyre, közvetlen napfényt, hajdinát felhasználhatjuk, hajdinalisztből finom, összekapcsolódik, felhasználhatjuk, gluténérzékenyek, hajdinalisztben, hajdinalisztből, megfeledkeznünk, vércukorszintet, megszáradjanak, egytálételekig, megközelítőleg, előszeretettel, vegetáriánusok, hajdinacsírák, megtölthetjük, beáztatásáról, alternatívája, palacsintától, gabonafélének, következtében, cinktartalma, csíráztatott, hajdinaliszt, gluténmentes, vérsejtekkel, cukorbetegek, köszönhetően, köszönhetünk, antiallergén, tekintetében, bélrendszert, alkalmazható, emészthetőek, rozsliszttől, mennyiségben, búzalisztben, szabályozni, szívalakúak, szabályozza, legtöbbször, fogyasztása, visszereket, fogyasztják, fogyasztani, elteltével, könnyebben, félreértés, vérnyomást, hajdinából, kenyereket, tápanyagok, lisztekben, különbözik, készültünk, ismételten, kifolyólag, köszönhető, harminccal, tápanyagot, egészséges, esculentum, hajdinának, hajdinában, fehérjéket, közvetlen, tartalmaz, radiátort, süthetünk, található, valójában, készíteni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.